Obsah

Podzimní bábovka

Typ: ostatní
Podzimní bábovka Podzimní mrkvová bábovka

V říjnu proběhl první kuchtík pro malé děti.

S dětmi jsme společnými silami upekli výbornou mrkvovou bábovku, kterou si následně děti odnesly domů. 

Na přípravu bábovky jsme potřebovali 150 g třtinového cukru, 2 vejce, 125 g špaldové hladké mouky (můžete použít i klasickou hladkou), 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky mleté skořice, špetka soli, 140 ml oleje (např. řepkového), 175 g najemno nastrouhané mrkve, 50 g nasekaných ořechů (např. vlašské nebo mandle), 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry, máslo na vymazání formy a polohrubá mouka na vysypání formy.

Pokud nemáme jemný třtinový cukr, rozmixujeme si ho pomocí mixéru najemno. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny (šleháme cca 5 minut). Do mísy si mezitím prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl. Teď si předehřejeme troubu(horký vzduch na 180 stupňů). Do vyšlehaných vajec postupně (již na nižší stupeň) zašleháváme olej. Poté přidáme prosátou sypkou směs, nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a citrónovou kůru. Formu na bábovku si důkladně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Hotové těsto nalijeme do formy a bábovku pečeme 35-40 minut. Vždy ji před vytažením otestujeme špejlí, zda je již hotová (poznáme to tak, že se těsto na špejli již nelepí). Bábovku vyndáme z trouby a necháme ji cca 2-3 minuty zchladnout. Poté ji vyklopíme na talíř. Před podáváním ji můžeme posypat moučkovým cukrem.

Přeji hodně zdaru, pokud budete bábovku doma zkoušet péct. 

 


Vytvořeno: 1. 11. 2021
Poslední aktualizace: 1. 11. 2021 13:19
Autor: