Obsah

Cuketová buchta s hořkou čokoládou

Typ: ostatní
Cuketová buchta s hořkou čokoládou Hrnce, pánve, pokličky,
talíře a hrníčky.
Místo žezla, panečku,
drží v ruce vařečku.
Vaří, peče, dusí, smaží,
z vaření má sílu v paži.

S dětmi jsme si řekli, co to vlastně cuketa je, jestli je ovoce nebo zenenina, jaké obsahuje vitamíny a co potřebuje k tomu aby mohla růst. 

Vyzkoušeli jsme si z cukety upéct buchtu. Na buchtu jsme použili 3 vejce, 150 g krupicového cukru, 1 střední cuketu (400 g), 150 ml slunečnicového oleje, 100 ml bílého jogurtu, 2 lžíce holandského kakaa (40 g), 300 g polohrubé mouky a 1 prášek do pečiva. 

Troubu necháme rozehřát na 180°C. Začneme tím, že cuketu oloupeme, rozpůlíme a vydlabeme zrníčka. Cuketu pak nastrouháme najemno a necháme ji chvilku ležet, aby se uvolnila voda. Mezitím si můžeme připravit sypkou směs na těsto. Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr a holandské kakao. Vše promícháme a jdeme na tekutou směs. Do větší mísy dáme vejce, jogurt, olej a dobře tuto směs promícháme metličkou. Nakonec přidáme cuketu, kterou ale ještě dobře promačkáme v sítku a tak ji zbavíme přebytečné vody. Postupně přisypáváme směs sypkou, až nám vznikne tekoucí, ale poměrně hutné těsto.

Pekáček si vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme polohrubou moukou. Do něj pak vylijeme celou směs a vše pečeme přibližně 40 minut. Jelikož je cuketa dost vodnatá, je potřeba buchtu péct trošku déle, než byste u podobného typu bezcuketové buchty čekali.

Mezitím co se buchta peče si můžeme připravit polevu. Ve vodní lázní necháme rozpustit čokoládu (čím kvalitnější, tím lepší pro naše bříško). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přilijeme ještě smetanu na šlehání a dobře promícháme.

Upečenou buchtu polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme ztuhnout. 

Buchta se nám povedla a dětem moc chutnala. 


Vytvořeno: 18. 11. 2021
Poslední aktualizace: 18. 11. 2021 13:00
Autor: